Een nieuwe WordPress website

Heb je nog geen website en ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke website? Dan is een nieuwe WordPress website de ideale oplossing.

WordPress is een CMS (Content Management Systeem) en biedt je een heel eenvoudige oplossing om pagina’s te maken en teksten en afbeeldingen te integreren. In dit artikel lees je meer over het maken van een nieuwe WordPress website.

Voordat je begint aan een nieuwe WordPress website

Voordat je begint aan een nieuwe WordPress website zijn er wel enkele zaken die je moet regelen.

Je domeinnaam

Een essentieel onderdeel is je domeinnaam. Je domeinnaam is het adres waarop je nieuwe WordPress website gevonden wordt, maar ook waar je bijvoorbeeld mail kunt versturen. Dat kan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam zijn of je product of dienst.
Het is belangrijk dat je er aandacht aan besteedt. De domeinnaam helpt je namelijk in het vindbaar zijn. Omdat bijvoorbeeld een bedrijfsnaam vrij uniek is weet je zeker dat je hoog scoort op de zoekterm van je bedrijfsnaam, zeker wanneer de bedrijfsnaam door concurrenten ook gebruikt wordt. Het scheelt daarom ook als je iets van je activiteiten terug laat komen in je domeinnaam.

Zorg dat de domeinnaam makkelijk te onthouden is voor je klanten en niet te ingewikkeld of lang wordt. Kies ook altijd voor de .nl domeinnaam als je in Nederland zaken doet. Wil je concurrentie voor zijn, of heb je een algemene domeinnaam, neem dan ook de .com af. Het is belangrijk dat voordat je aan een nieuwe WordPress website begint, je al een domeinnaam in je bezit hebt.

Heb je advies of hulp nodig, laat het ons dan weten. Wij helpen je graag met registratie en inrichting (DNS) van je domein.


Hosting voor je nieuwe WordPress website

Heb je een domeinnaam, dan dient deze te verwijzen naar een hosting omgeving van je nieuwe WordPress omgeving. Veel mensen kiezen voor een pakket wat aangeboden wordt bij de domeinnaam. Dit is echter niet altijd verstandig. Hosting is er namelijk in veel verschillende vormen en website prestaties zijn hiervan afhankelijk.

Een standaard hosting pakket

 • Vaak zijn de standaard hosting pakketten relatief beperkt in resources. Resources die je nodig zult hebben om een snelle nieuwe WordPress website te maken. WordPress zelf heeft niet veel nodig, maar misschien wil je een bepaald WordPress theme gebruiken, dan zit je al snel bij dit soort pakketten aan de limiet.
 • Een standaard hosting pakket is vaak een ‘shared’ hosting pakket. Dat wil zeggen dat binnen de omgeving waar jij je nieuwe WordPress website plaats, nog veel meer gebruikers aanwezig zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat je website ineens niet meer werkt omdat alle resources opgesnoept worden door andere gebruikers.
 • Wil je jouw e-mail ook gaan hosten, dan kan het voorkomen dat een andere gebruiker ervoor zorgt dat je e-mail als spam gemarkeerd wordt, omdat deze zich niet aan de e-mail spelregels heeft gehouden. Omdat alle gebruikers hetzelfde IP adres gebruiken, kan het voorkomen dat ook jij ‘geblacklist’ wordt.
 • Bij een standaard hosting pakket zal de hosting provider geautomatiseerd updates uitvoeren om beveiliging te waarborgen. Maar deze updates betreffen vaak niet de PHP versie of bepaalde noodzakelijke modules voor je website. Laat staan je nieuwe WordPress website zelf. Al deze zaken vereisen regelmatig beheer om je nieuwe WordPress website goed te laten draaien.
 • Bekijk ook goed of er regelmatig een backup gemaakt wordt van de website. Zeker wanneer je vaak aanpassingen maakt is een goede backup noodzakelijk. Bedenk ook goed of je deze backup ook zelf terug kunt zetten, want anders heb je er niet veel aan.

Voordat je lukraak voor een hosting pakket kiest is het verstandig om je al deze zaken goed af te vragen. Misschien is een standaard hosting pakket wel iets voor jou, maar grote kans dat dit niet helemaal aan je verwachtingen zal voldoen. Daarom bieden wij onze managed hosting oplossingen, waarbij jij volledig ontzorgt wordt.


Content van je nieuwe WordPress website

Voordat je begint met een nieuwe WordPress website heb je content nodig. Content is de inhoud (pagina’s, teksten, plaatjes). Je hebt waarschijnlijk al een globaal idee waar je de nieuwe WordPress website mee gaat vullen, maar houdt rekening met de volgende vragen:

 • Wat is het doel van de nieuwe WordPress website?
 • Wat zijn de hoofd onderwerpen voor je nieuwe WordPress website?
 • Wat zijn gerelateerde onderwerpen van je nieuwe WordPress website?
 • Wat is je doelgroep?
 • Wat zou jouw doelgroep willen weten?

Teksten

 • Beschrijf je diensten of producten in je eigen woorden. Ga vervolgens na of een buitenstaander het ook begrijpt, door bijvoorbeeld een vriend of kennis het te laten lezen.
 • Schrijf alvast pakkende CtA’s (Call to Action) per onderwerp. Dit zijn teksten die de gebruiker triggeren om over te gaan tot actie.

Tip! Heb je een ondernemingsplan? Daar staat vaak al het doel van de onderneming, de USP (unique selling point), diensten en doelgroep beschreven. Dit kan je goed gebruiken wanneer je content voor jouw nieuwe WordPress website gaat maken.

Afbeeldingen

Foto’s of afbeeldingen zijn erg belangrijk voor je nieuwe WordPress website. Ze geven de gebruiker een goed beeld van het bedrijf, dienst of product. Maar afbeeldingen zijn tegelijkertijd ook lastig, want hoe kom je nou aan de juiste afbeeldingen?

Je kunt hiervoor stock foto’s gebruiken. Bijvoorbeeld bij Shutterstock of Adobe stock afbeeldingen, zijn goede plaatsen om afbeeldingen voor je nieuwe WordPress website te kopen. Professionele designers plaatsen hier afbeeldingen die jij mag kopen om te gebruiken op je nieuwe WordPress website.

Stock foto’s hebben vaak wel een nadeel. Het zijn ‘stock’ foto’s. Kortom, de foto’s kunnen ook door andere gebruikt worden en zijn zeker niet uniek. Een ander nadeel van stock foto’s (met name met mensen) is dat het vaak in scene gezet is en daardoor een beetje ‘nep’ eruit kan zien. Wil je echt foto’s gebruiken op je nieuwe WordPress website, probeer dan eerst zelf foto’s te maken van jou en je medewerkers in actie (doe dit overigens niet met een mobiele telefoon, probeer een zo hoog mogelijke kwaliteit te halen). Foto’s die je niet kunt maken, kan je altijd nog aanschaffen. Zo krijgt de gebruiker van je nieuwe WordPress website een beter beeld van jou en je bedrijf.


Zoekwoord onderzoek

Op welke zoektermen moet de nieuwe WordPress website gevonden worden, en vooral waar zoeken jouw gebruikers op? Heb je veel concurrentie, hoe kan je die een beetje ontlopen en toch genoeg bezoekers naar je nieuwe WordPress website trekken? Deze vragen worden beantwoord in een zoekwoord onderzoek. Een zoekwoord onderzoek geeft jou een goed beeld van concurrentie, mogelijkheden en trends waarop je in kunt spelen met je zoekwoorden. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken vergroot jij je bezoekers van je nieuwe WordPress website.

Omdat je nog geen website hebt, kan jij met een verse start beginnen. Dit is handig, omdat Google geen ‘oude’ resultaten heeft die wellicht roet in het eten kunnen gooien. Je kunt Google precies vertellen waar jouw nieuwe WordPress website over gaat, als je een goed zoekwoordonderzoek hebt gedaan.

Heb je hulp nodig met een zoekwoord onderzoek of een geheel vrijblijvende analyse voor je nieuwe WordPress website? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!


Nieuwe WordPress website inrichten

Nu al deze zaken af zijn, kan je beginnen met het inrichten van je nieuwe WordPress website.

WordPress Theme

Om te beginnen heb je een theme nodig voor een nieuwe WordPress website. WordPress zelf komt met een standaard theme (elk jaar komt er een nieuwe versie van uit). Maar er zijn ook andere WordPress theme’s. De een wat specifieker op een doelgroep gericht dan de ander. Deze kan je aanschaffen (er zijn gratis theme’s, maar veelal kan je ze kopen) en downloaden.

Belangrijk bij het uitzoeken van een WordPress theme voor je nieuwe WordPress website, is dat deze goed ondersteund wordt. Een goed WordPress theme brengt regelmatig updates uit. Bekijk bij het uitzoeken van je theme dus goed wanneer de laatste versie is bijgewerkt. Dit geeft je een idee van de ondersteuning op het theme. Dit is dan ook een belangrijke reden om te kiezen voor een betaald WordPress theme, deze worden namelijk erg goed ondersteund, waardoor jij lang over een goed werkende nieuwe WordPress website kunt beschikken. Een ander voordeel van een betaald WordPress theme is dat er vaak een UX element in zit. Hierdoor is het eenvoudig om bepaalde styling door te voeren, zonder kennis van html en css te hebben.

Goed ondersteunde WordPress theme’s voor een nieuwe WordPress website zijn o.a.:

 • Avada
 • Divi
 • Flatsome

Kies het theme wat bij jou en je doelgroep past en installeer deze binnen je WordPress omgeving van je nieuwe WordPress website.


Styling van je nieuwe WordPress website

Binnen het gekozen theme kan je een styling kiezen of maken. Betaalde theme’s bieden vaak meerdere template designs aan. Deze kan je simpelweg downloaden en binnen je theme inzetten. Je kan ook zelf je eigen styling maken. Dit doe je door in je theme (vaak theme options genoemd) een aantal settings zoals kleur, lettertype (en grote), logo en menu in te stellen. Betaalde theme’s hebben grafische UX elementen, zodat je eenvoudig een styling kunt inrichten. Zo hoef jij zelf vrijwel geen css of html code te kennen om toch tot een mooie styling te komen.

Styling is echter een zeer uitgebreid en smaakgevoelig onderdeel en valt dus verder buiten de scope van dit artikel. Met een nieuwe WordPress website ben je nog helemaal vrij in de styling en kan je dus niets verkeerd doen.

Mocht je er niet helemaal uit de styling van je nieuwe WordPress website komen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.


Content optimaliseren

Nu de nieuwe WordPress website staat en er een theme en styling geselecteerd is, kan je jouw nieuwe WordPress website inrichten. Dit doe je door pagina’s en berichten te maken en hierin je content te plaatsen. Nu komt het zoekwoordonderzoek goed van pas. Bepaal welke zoekwoorden je gaat gebruiken voor je nieuwe WordPress websites pagina’s of blog artikel en optimaliseer je content.

Yoast SEO

Met een WordPress website is Yoast SEO een uitermate handige tool om je nieuwe WordPress website content te analyseren. De tool is gratis en biedt inzicht in SEO optimalisaties. Bijvoorbeeld het gebruik van de zoekterm waarop je de pagina richt, gebruikte links (voor je site structuur) en tips voor de inrichting van je zoekresultaten. Het geeft een goed beeld van de optimalisaties die je door kunt voeren in je pagina’s.


Online vindbaar zijn

Met een nieuwe WordPress website ben je er nog niet. De nieuwe WordPress website moet goed gevonden worden en jij moet kunnen meten of dit het geval is en of je verbeteringen of optimalisaties door moet voeren. Handige tools hierbij zijn Google Analytics en Google Search Console. Voeg deze toe aan je website en website prestaties worden opgeslagen bij Google, zodat jij deze data kan analyseren.

Online zichtbaar zijn doe je onder andere met je met je website, online vindbaar zijn is echter een heel ander verhaal. Als je bij ons een nieuwe WordPress website laat maken, adviseren wij ook kritisch te kijken naar je zoekmachine optimalisatie. Kijk ook eens naar onze dienst zoekmachine optimalisatie en laat jouw website optimaliseren voor zoekmachines, zodat jij, jouw producten of diensten beter worden gevonden!

Vertel ons over jouw project

Vertel ons over jouw project, voor vrijblijvend advies op maat!

Contact
Deze website gebruikt Cookies. Door deze te accepteren ga je akkoord met ons Privacy Beleid.